Bouw omstreden ‘Diamant’ in stationsbuurt Gent van start

In september begint de nv Global Life Tree met de bouw van de Diamant, het omstreden kantoorgebouw aan de Gentse Koningin Fabiolalaan.

VAN ONZE REDACTEUR KAREL VAN KEYMEULEN
GENT
Het New Yorkse architectenbureau Asymptote ontwierp voor de Koningin Fabiolalaan een kantoorgebouw dat aan een diamant doet denken. ING wil er zijn Oost-Vlaamse hoofdkantoor onderbrengen, ondanks de ingrijpende herstructurering bij ING België.
Het plan dateert al van 2012. Intussen is het perceel niet langer eigendom van nv Sofa, maar treedt nv Global Life Tree op als bouwheer. ‘We hebben een bouwvergunning en willen in september beginnen. De klacht van het buurtcomité heeft daar geen invloed op. Over achttien tot twintig maanden zal het gebouw klaar zijn. ING maakt er haar Oost-Vlaamse zetel en neemt tienduizend vierkante meter in, waar duizend mensen zullen werken. Voor de resterende oppervlakte zoeken we huurders’, zegt Hendrik Danneels van Global Life Tree.
‘Het wordt een architecturaal spectaculair project, zoals je er ziet in Barcelona en waar mensen van ver naar zullen komen kijken. Bovendien zal het een economische impuls aan de buurt geven. Meer dan duizend werknemers die moeten eten, drinken, aankopen doen. Ik begrijp het verzet niet. De huizen zullen er door die ontwikkelingen dertig tot veertig procent in waarde stijgen. Waarom geven die actievoerders zoveel geld aan advocaten en gaan ze er niet eens mee op reis?’
Danneels zegt dat hij sterk in Gent gelooft en vooral door de instroom van studenten een grote dynamiek ziet. Hij plant nog woningprojecten in de voormalige garage Vernaeve in de Doornzelestraat en aan het Stapelplein.
De ‘Diamant’ is al jaren onderwerp van een juridisch gevecht en kreeg zowel tegenwind van buurtcomité Buitensporig als van de stad Gent. In oktober vorig jaar gaf de deputatie opnieuw een vergunning. De stad tekende geen beroep meer aan, maar steunde de procedure die twee buurtbewoners en het buurtcomité Buitensporig aanspannen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Het buurtcomité Buitensporig voert al jaren een gevecht tegen grootschalige projecten rond het Sint-Pietersstation. ‘Ze tasten de levenskwaliteit in de buurt aan’, klinkt het. ‘Waarom wacht de projectontwikkelaar de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet af? Het veertig meter hoge gebouw Diamant komt niet overeen met de synthesenota voor de buurt en de stationsomgeving. Erachter plant de NMBS nog een mastodont. Die twee gebouwen zullen vloeken’, zegt Lieven Theys van Buitensporig.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170614_02925569