BuitenSporig betreurt beslissing over dubbele hoogbouw aan station Gent-Sint-Pieters

Persbericht:

Beste journaliste / beste journalist
 
Hieronder vindt u ons meest recente persbericht en in bijlage een voorstelling van de Stationstuinen.
 
BuitenSporig betreurt beslissing over dubbele hoogbouw aan
station Gent-Sint-Pieters
  - 
12/12/2020
 
De Oost-Vlaamse deputatie verleende deze week een vergunning voor het bouwen van twee woontorens van 80 m hoog aan het station Gent-Sint-Pieters. Dit nieuwe bouwproject, dat ironisch genoeg Stationstuinen wordt genoemd, zal plaats bieden aan 223 appartementen, drie hotels en een restaurant.
 
Het gebouw komt op de plaats waar eerder de Queen Towers, met als bouwpromotor OPTIMA, waren gepland. De bouwaanvraag voor die torens werd destijds vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
 
Dit voorjaar kwamen Groep Caenen Capital Fund en Triple Living met een nieuwe bouwaanvraag voor twee torens. Meer dan vijftig buurtbewoners dienden daar samen met Buitensporig bezwaar tegen in. Dat de Oost-Vlaamse deputatie deze bouwvergunning toch verleent is héél erg opmerkelijk. Het advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie - waarin deskundigen de milieu en ruimtelijke impact van bouwaanvragen evalueren - was immers over de hele lijn negatief. Deze commissie adviseerde om de bouwvergunning niet te verlenen omdat de aanvraag niet in overeenstemming was met verschillende bepalingen van de verkavelingsvergunning. Zo laat de verkavelingsvergunning niet toe om op die plaats een groot hotel te bouwen. De projectontwikkelaar wijzigde echter, nadat dit advies openbaar was gemaakt en op een moment dat geen inspraak meer mogelijk was, de bouwaanvraag naar 3 (drie) afzonderlijke hotels: een jeugdhotel, een zakenhotel en een hotel voor toeristen.
 
Buurtcomité Buitensporig is zeer misnoegd over deze schijnvertoning, waarbij met louter aanpassingen op papier, regelgeving flagrant met de voeten wordt getreden en plant naar de Raad voor vergunningsbetwistingen te stappen. De impact en de omvang van het project zijn immers, ondanks die wijzigingen op papier, volledig gelijk gebleven.
 

Met vriendelijke groeten:
BuitenSporig

Wil je Buitensporig ook financieel steunen in zijn actie tegen de Stationstuinen, stort uw bijdrage op rekeningnummer BE16 9796 4685 1474.