Megaparking Gent-Sint-Pieters tot 2012 goedkoper dan openbaar vervoer

Op de voorbije gemeenteraad lag een overeenkomst voor tussen het Gentse stadsbestuur en de NMBS over het gebruik en de tarieven voor de megaparking aan het Sint-Pietersstation (2.700 plaatsen) en over de organisatie van het straatparkeren in de omgeving. Daarbij moeten de parkeertarieven in de parking merkelijk duurder zijn dan het openbaar vervoer zodat zo weinig mogelijk pendelaars met de auto komen. Voor wie toch met de auto komt, mag het straatparkeren geen optie zijn.

Gemeenteraadslid Tine Heyse legde een belangrijk pijnpunt in de overeenkomst bloot. Op termijn is een parkingabonnement ongeveer anderhalf keer duurder dan een abonnement van De Lijn, wat aanvaardbaar is. Maar tot het najaar 2012 gelden promotionele tarieven. Zo kost een parkeerabonnement voor drie maanden slechts 75 euro terwijl de omnipas van De Lijn over eenzelfde periode 78 euro kost. Een amendement om dat recht te trekken en de prijs van 75 euro op zijn minst op 80 euro te brengen, werd vraag van de schepen van mobiliteit weggestemd.

koning-auto-bovenDat stemt tot nadenken... Het stadsbestuur keurde zonder blikken of blozen goed dat het gedurende twee jaar duurder is om met de bus/tram naar het station te komen dan met de auto.

Koning Auto triomfeert boven het openbaar vervoer...