Tramtunnel aan station vol hindernissen

Gelezen in Het Laatste Nieuws van 26 januari:

De nieuwe tramtunnel aan het station Gent Sint-Pieters is een gevaar voor fietsers, voetgangers, blinden en slechtzienden. Midden op het fietspad staan paaltjes, voet- en fietspaden kruisen mekaar, tegels met noppen leiden blinden naar het fietspad en 's nachts valt om de haverklap de verlichting uit. De tunnel is onderdeel van een project waarin de stad 19,3 miljoen euro pompt.

tramtunnel1De nieuwe tramtunnel is een noodoplossing die zo'n 8 jaar lang dienst moet doen. Hij kwam er omdat graafwerken in de buurt van de oude tramtunnel het tramverkeer te sterk zouden storen. De tramtunnel doet meteen ook dienst als voetgangers- en fietstunnel voor wie van de Voskenslaan naar het Maria Hendrikaplein wil. Daar wringt nu het schoentje.

"Ik kreeg de voorbije maanden veel klachten van zwakke weggebruikers", zei Groen!-gemeenteraadslid Elke Decruynaere maandag op de gemeenteraad.

Een blik op de situatie ter plekke maakt één en ander duidelijk. Pal op het fietspad heeft De Lijn signalisatiepalen gezet. Daardoor moeten fietsers die van de Voskenslaan komen zeer goed uit hun doppen kijken. "Dat is geen ideale situatie, maar we hadden geen keuze", geeft Gisèle Roegiest, woordvoerder van project Gent Sint-Pieters toe. "Die palen dienen als signalisatiebord voor trams en bussen en ze op het fietspad plaatsen was de enige optie. In theorie is dat veilig omdat er plaats genoeg is, maar de realiteit is toch anders. We zullen extra afrastering plaatsen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. We willen zo ook fietsers weghouden van de trambedding."

Een tweede punt van kritiek is het voortdurend wisselen van fiets- en voetpad. "De ene keer ligt het fietspad links, de andere keer rechts. Dat is écht geen veilige situatie. Nochtans heeft men ruim de tijd gehad om de situatie te bestuderen en te plannen", weet Decruynaere.

tramtunnel2Daar komt nog bovenop dat de afbakening tussen fiets- en voetpad zeer verwarrend is voor blinden en slechtzienden. Die scheiding is aangeduid door tegels met noppen en die kunnen beschouwd worden als de weg die blinden moeten volgen. Daardoor balanceren zij op de grens van het fietspad en het voetpad. "Die tegels werden ook elders in Gent al gebruikt en geven daar geen problemen. We zullen een blindenkaart plaatsen waarmee blinden hun weg door de werf kunnen vinden", belooft Roegiest

Toen het gemeenteraadslid maandag ook nog opmerkte dat die avond de lichten in de tunnel defect waren, kreeg burgemeester Termont het zelfs even op de heupen. "We hebben deze week nog contact opgenomen met Eandis om dat probleem voor eens en altijd op te lossen. Ik vraag me soms af waarom we al dat geld uitgeven aan die architecten en ingenieurs."

Toch ook een lichtpuntje. "De tunnel zal acht jaar dienst doen, maar half 2011 opent ook de Timichegtunnel (zo'n 100 meter verderop, red). Dan kunnen fietsers en voetgangers ook langs daar naar het station", zegt schepen Martine De Regge. Hopelijk is het daar wel veilig.