Provincie geeft bouwvergunning, bewoners voelen zich ‘genomen’

‘Diamant-kantoor past perfect in omgeving station’

Stad Gent zag het niet zitten, maar het provinciebestuur heeft geen probleem met een 33 meter hoog kantoor aan de Fabiolalaan.

 

GENT - ING mag zijn diamant-kantoor aan het Sint-Pietersstation bouwen. De bestendige deputatie keurde de eerder geweigerde bouwvergunning alsnog goed. ‘De bijzondere architectuur past perfect in de nieuwe omgeving rondom het station’, klinkt het. De buurt voelt zich ‘genomen’.

De ING-bank wil met het opvallende kantoorgebouw een nieuwe Oost-Vlaamse hoofdzetel bouwen aan de Fabiolalaan. Maar het ontwerp, van een gerenommeerd Amerikaans architectenbureau, werd afgeschoten door het Gentse stadsbestuur wegens ‘te grootschalig’.

Projectontwikkelaar Sofa kreeg donderdag alsnog een bouwvergunning van het Oost-Vlaamse provinciebestuur.

‘Het ontwerp past perfect binnen de krijtlijnen van het uitvoeringsplan dat opgesteld werd voor de omgeving van het terrein. Toen is beslist dat er daar bijzondere architectuur van deze omvang mocht komen’, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde Hilde Bruggeman. ‘Veel steden bouwen dergelijke landmarks om mensen aan te trekken naar nieuw ontwikkelde gebieden. Dat zal hier ook het geval zijn.’

Hete aardappel

De bouwvergunning werd goedgekeurd, zonder nieuwe voorwaarden over hoogte of grootte op te leggen. Een luifel die deels over het voetpad uitsteekt kan bijvoorbeeld. Stad Gent had daar problemen mee.

Buurtcomité Buitensporig, dat driehonderd bezwaren indiende tegen de bouwplannen, voelt zich ‘genomen’ door de provincie. ‘Het gebouw is veel te hoog en sluit totaal niet aan bij de andere gebouwen en pleinen’, zegt bewoner Lieven Theys. ‘Het is jammer dat Stad Gent niet meer moeite doet om haar eigen plannen te doen respecteren. Het stadsbestuur heeft de hete aardappel doorgeschoven naar de provincie.’

Bruggeman heeft begrip voor het protest, maar kreeg naar eigen zeggen ‘evenveel mails van voor- als tegenstanders’.

De provincie beslist binnenkort overigens ook over de bouw van een Twin Tower naast het diamant-kantoor.

Bron: Het Nieuwsblad, lees hier het artikel.